maandag 12 maart 2012

Fot24T


Jeremy Bal & Anouk Oudt

Taken;

Jeremy:
Filmen
Digitale foto's maken & bewerken

Anouk:
Analoge foto's maken & bewerken
Screenshots

Samen:
Onderzoek doen, doornemen, in juiste woorden zetten & publiceren


  • cross processing




    Om een foto wat meer pit te geven kun je er altijd een bepaalde bewerking overheen gooien. Een klassieke bewerking die in de film-tijd al uitgevoerd werd is het zogenaamde cross-prossesing. Dit effect kun je bereiken door een film te ontwikkelen in de verkeerde chemicaliƫn. Het resultaat zijn afbeeldingen die een hoog contrast hebben en onnatuurlijke kleuren. Uiteraard is dit effect ook in Photoshop na te bootsen en dan is nog gemakkelijker dan je zou denken ook.


  • Open de foto die je wilt gaan bewerken.


  • Open het curves-venster via Image -> Adjustments ->Curves (CRTL-M).


  • We gaan het contrast van de afbeelding sterk verhogen. Sleep hiervoor het bovenste kwart van de lijn omhoog en het onderste kwart omlaag. De afbeelding zal een groot contrast krijgen.
    1. Om een verandering in de kleuren te maken selecteer je binnen het curves-venster het rode kanaal (bovenin). De curve van dit kanaal pas je vervolgens op dezelfde manier aan. Ook hier dezelfde s-curve; bovening omhoog en onderin naar beneden. De kleuren zullen nu niet echt mooi worden, maar dat lossen we in de volgende stap op.

    2. We gaan nu naar het blauwe kanaal en hier gebruiken we juist de omgekeerde s-curve. In het bovenste kwart trek je nu de curve naar beneden en in het onderste kwart van de lijn trek je de curve naar boven. De gele kleuren worden hierdoor sterker.


    3. Om het effect te verfijnen en geheel naar smaak bij te stellen kun je nu nog terug gaan naar de andere kanalen en de curve nog aanpassen.


    Uiteraard zal niet iedereen het effect even mooi vinden en scheelt het ook per foto of de bewerking er goed op uit komt. Vooral op foto's met opvallende rode of blauwe vlakken zullen het goed doen.

  • Cross-process (X-process of X-proc)Cross-process of X-process is eigenlijk niet veel meer dan de juiste film in het verkeerde badje kieperen. Ik zal bij het begin beginnen.
    Film wordt in de camera belicht. Om het ‘plaatje’ vast te houden, wordt de film ontwikkeld. Dit gebeurt met een chemisch goedje. De samenstelling hiervan is voor negatieffilm anders dan voor diapositief. Het ‘negatiefbadje’ is gevuld met een chemisch goedje dat wordt aangeduid met
    C-41. Het badje voor diapositief-film is gevuld met een chemisch mengsel dat wordt aangeduid met E-6.

    Welnu, wat zou er gebeuren als ik een diafilm in C-41 gooi, of een negatieffilm in E-6? Iets geks, dat zal duidelijk zijn.Het resultaat is op zijn zachtst gezegd onvoorspelbaar. Voor zover het gaat om diafilm (andersom heb ik geen ervaring) ontstaan er zeer grote contrasten en wordt de kleur beinvloed. Op deze site staat halverwege de pagina een leuk overzichtje van wat er kan gebeuren bij cross-processing.
    Cross-processing kan problemen opleveren bij de ontwikkelboer. Een E-6 filmpje vervuild het C-41 bad gigantisch. De lokale 1-uursservice heeft er daarom niet altijd even veel zin in. Als het even mag duren, wil hij misschien het filmpje wel ontwikkelen vlak voordat hij het bad toch moet vervangen. Over het algemeen is E-6 naar C-41 makkelijker te regelen dan andersom.

    WAT MOET ER GEBEUREN?

    Doe een filmpje in je toestel. Tot zover het obvious gedeelte:-)

    Nu is het tijd om je camera voor het lapje te houden. Voor het beste resultaat moet de film 2 stops overbelicht worden. Het makkelijkst is dit te regelen door de camera wijs te maken dat er een minder lichtgevoelig filmpje inzit dan in werkelijkheid het geval is. Stel: je hebt een 200 asa filmpje, dan maak je de foto alsof het een 50 asa rolletje is (1 stop = 100 asa, 2 stops = 50, 3 stops zou weer de helft minder zijn geweest). Resultaat is dat de belichtingsmeter ervan uit gaat dat er langer licht op de film moet vallen.

    Een andere mogelijkheid is om het diafragma twee stops ‘open’ te gooien bij elke foto, zodat er (in dezelfde tijd) meer licht op de film valt (groter gat is kleiner getal!).

    Weer een andere mogelijkheid is het diafragma hetzelfde houden, maar de sluitertijd twee stops langer maken.

    Goed. Het rolletje is vol. Nu gaan we naar de ontwikkelboer (of je doet ‘t zelf, maar zelf heb ik daar de mogelijkheid niet voor). Met een beetje geluk krijg je hem X-processed terug. Met pech doen ze de E-6-film toch in het E-6 badje en zit je met een overbelichte film.

    Wanneer je de film vergeet te overbelichten, krijg je ook resultaat. Mijn eerste poging (en vooralsnog enige poging) heb ik niet overbelicht. Kijk voor die resultaten hieronder. Ik heb de indruk dat overbelichten het resultaat dramatischer maakt.